Despre requirements – Stakeholders

16 feb.

În episodul de azi despre ce/cum/când/de unde requirements am să vorbesc puțin despre stakeholders. În română s-ar poate traduce ca părți interesate. Wikipedia definește stakeholderii ca:

Project stakeholders are entities that have an interest in a given project. These stakeholders may be inside or outside anorganization which:

 • sponsor a project, or
 • have an interest or a gain upon a successful completion of a project;
 • may have a positive or negative influence in the project completion.

Ca business analyst, în partea de scoping trebuie să te asiguri că știi care sunt toți acești stakeholderi și că ei sunt implicați în procesul de adunare a cerințelor și eventual și în celelalte faze. Cu siguranță vor exista probleme în a avea toate aceste persoane sau departamente implicate chiar dacă inițial acestea își prezintă interesul de a colabora.

Stakeholderii pot fi (o listă lungă găsești aici):

 • CEO, CIO, CTO
 • project manager
 • developers
 • testers
 • alte companii de outsourcing
 • departamentul juridic
 • departamentul contabilitate
 • call center

Pentru a-ți ușura munca îți poți face o diagrama în care să specifici pe lângă nume, rolul acestora în cadrul proiectului.

În faza de scoping trebuie de asemenea definit frameworkul de discuție. Ca BA trebuie să te asiguri că există un set de reguli astfel încât comunicarea să se facă ușor și toți stakeholderii să înțeleagă informațiile prezentate.

Câteva reguli pe care fiecare stakeholder trebuie să le respecte sunt dar nu se limitează la:

Respectul mutual: fiecare membru al echipei trebuie să fie prezent și să își respecte atribuțiile sale și a celorlalți, să respecte celelalte persoane și să asume un dialog deschis și onest despre ceea ce este nevoie, ce poate fi creat și cum se poate ajunge la o finalitate.

Definirea lexiconului (dicționar care include terminologia unui anumit domeniu): știi povestea cu turnul Babilonului? Termenii folosiți trebuie definiți și cunoscuți de toți stakeholderii.

Responsabilitatea fiecăruia: trebuie să înțelegem că fiecare membru din echipă are partea sa de responsabilitate asupra proiectului și fiecare trebuie să își expună punctul de vedere. Ca BA este necesar să asculți și să extragi informații, ca business owner este obligația ta să îți faci dorințele cunoscute și problemele pe care le întâmpini.

Asumarea schimbărilor: schimbările costă timp, bani, etc și trebuie asumate o dată ce au fost definite. Preferabil ca aceste schimbări să se întâmple cât mai devreme în proces deoarece cu cât mai devreme se descoperă cu atât vor fi mai ieftin de implementat.

În timpul colaborării pot apărea câteva probleme determinate de personalitatea fiecărui stakeholder sau grup de stakeholderi. Cea mai probabilă problemă este că userii nu știu ce vor sau au o idee prea vagă a ceea ce vor dar vor… După ce se hotărăsc, își aduc aminte de alte lucruri și vor să fie făcute în același cost (timp, bani, oameni). Câteodată comunicarea cu stakeholderii este foarte lentă, răspunsurile lăsându-se așteptate. Alte probleme posibile: nu participă la întâlnirile stabilite și mai ales la cele de sprint review, nu înțeleg soluția propusă din punct de vedere tehnic (acesta este un buton; ce e ăla un buton?), persoane dificil de relaționat.

Există pe net o caricatură ce reliefează destul de bine ce poate face lipsa comunicării între toți stakeholderii dintr-un proiect, imagine pe care o poți vedea mai jos (click pe poză pentru a vedea varianta mare).

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.