Cred că toți programatorii au trecut la un moment dat prin programming by permutation. Tehnica asta de programare (haha) mai este cunoscută și sub denumirile de ”programming by accident” și ”by-try programming”. Ea constă în modificările mici ale programului la care lucrezi și teste pentru fiecare modificare pentru a vedea care modificare e cea bună și produce rezultatul așteptat.
Este folosită atunci când nu prea știi cu ce se mănâncă respectiva bucată de cod, care sunt implicațiile ei și faci modificările în mod iterativ pentru a vedea care e varianta câștigătoare. În teorie nu este recomandat să faci așa ceva, dar în practică teoria nu prea se aplică tot timpul. De asemenea mai aplici această tehnică (haha din nou) atunci când ai un API extern foarte slab documentat, îl testezi cu diferite valori, verifici care este outputul și încerci să tragi niște concluzii pe baza seturilor de input-output. Totul începe cu ”ia să vedem ce face dacă…”.
Dacă există și o suită de teste automate atunci e și mai bine pentru că ele te scutesc de prea mult chin cu testatul.
P.S. Dacă te întrebi ce legătura are poza articolului cu articolul. să știi că n-are dar așa mai pun artiștii câte’un vers de umplutură.