Mushroom management este un termen care definește în mod peiorativ proasta comunicare între managementul unei firme și angajații acesteia. Termenul mai este folosit și pentru a defini o metodă de învățare care încurajează copii să fie mai curioși referitor la lucrurile predate în școală – școlerii sunt reticenți la a împărtăși informații între ei pentru a apărea mai cunoscători decât ceilalți atunci când sunt întrebați.
Mushroom management este prezent uneori la locul de muncă pentru că cei care sunt în posturile de management eșuează în a face ceea ce ar trebui să facă: să conducă. Frica de a avea în subordine pe cineva care prin prisma abilităților sale demonstrează că înțelege procesul și business-ul din spatele lui, îi face pe cei din poziția de conducere să fie mai reticenți în a împărtăși informații vitale chit că respectivele informații ar face angajatul să performeze mai bine.
Tehnica (dacă o pot denumi așa) mai este cunoscută și ca ”pseudo-analysis” sau ”blind developement” și este des descrisă și prin fraza: ”Keep your developers in the dark and feed them organic fertilizer”.
Dacă în firma în care lucrezi regăsești simptomele de mai jos, s-ar putea să ai de-a face cu asemenea management.
- structura companiei se axează pe regulamente, reguli și politici. managementul pune mai mult accent pe aplicarea regulilor decât pe eliminarea regulilor inutile.
- deciziile se iau la nivel înalt fără a lua în considerare părerile angajaților.
- responsabilitatea și puterea de a lua decizii referitor la orice fel de noutate sau modificare nu este prerogativul celor care sunt direct afectați.
- comunicarea cu alte persoane din firmă este restricționată de repartizarea pe departamente, poziții în cadrul firmei, roluri, etc.
P.S. În caz că te întrebi ce legătura are poza din articol atunci să știi că trufele sunt o specie de ciuperci comestibile, foarte scumpe, numite și „diamantele pământului”. Ele cresc în pădure, în sol, la o adâncime cuprinsă între 5-40 cm. În trecut, la găsirea lor se foloseau porcii dar mai târziu s-au folosit câinii întrucât aceștia nu le mâncau.