Lucruri pe care nimeni nu ți le spune înainte de naștere

24 sept.

Am destui prieteni care au copii (mai mici sau mai mari), iar de vreo ceva timp mă găsesc inevitabil în mijlocul unor discuții despre copii și mai ales despre unele probleme care pot apărea după fericitul eveniment. De puțin timp sunt și eu un fericit părinte de Cosmin și inevitabil am trecut prin diferite experiențe de atunci.

Mai jos aveți o listă de lucruri pe care le-am aflat pe pielea mea sau de la alții și mi se par destul de interesante pentru a le împărți cu tine.

  1. Nou născuții nu sunt așa de fragili pe cum îi credem. Deși nu își pot ține capul și seamănă cu o caracatiță când îl ții în brațe, în rest au destulă putere pentru alte treburi (de exemplu zgârâiat).
  2. Fontanela nu este chiar moale. Am observat când am fost la controlul medical felul în care doctorița îi controla fontanela prin apăsare.
  3. Toată lumea spune că un nou născut în medie este alimentat din 2 în 2 ore. Ceea ce nimeni nu precizează este că de fapt din cele 2 ore, copilul mănâncă vreo 30-40 de minute, ție lăsându-ți doar 1:30, 1:20 ore pentru altceva.
  4. Alăptatul nu este o chestie chiar simplă și așa de idilică precum este propovăduită. Cel puțin la început este dureros, frustrant atât pentru tine cât și pentru copil și per total nu prea plăcut. Partea bună e că se mai repară pe parcurs.
  5. Baby blues se întamplă iar atunci comunicarea și ajutorul dintre parteneri este esențială. Pentru partenerii de sex masculin, luați aminte pentru că nu este un lucru de glumit!
  6. Schimbările hormonale pot determina frisoane care pot dura și după naștere. Dacă ți-e frig, consolează-te cu ideea că vor trece.
  7. Chiar dacă bunicii sunt foarte doritori să ajute, câteodată pot fi un factor suplimentar de stres. Doar câteva din replicile pe care este posibil să le auzi sunt:
    • Îi e frig, pune-i o căciuliță, o sosetă, o haină, 16 pulovere. Temperatura optimă pentru bebeluși e undeva pe la 20 de grade (+/-).
    • Nu-l ține în brațe prea mult că după aia vrea numai în brațe. Până pe la vreo 2 luni ești safe pentru că încă nu prea este dezvoltată memoria.
    • Laptele tău nu e bun. Dă-i lapte praf. Dacă bebe ia în greutate e ok. Dacă nu, mergi la doctor și nu renunța la alăptat între timp. Încearcă să ignori părinții.
Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

One Reply to “Lucruri pe care nimeni nu ți le spune înainte de naștere”

  1. Pingback: Înainte, în timpul și după sarcină — Felix Vătuiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.