Facebook și reclamele

22 oct.

Cică în luna Iulie 2015 Facebook a depășit pragul de 250 de miliarde de dolari ca și valoare de piață (detalii aici) depășind Google la viteza de creștere (Facebook în trei ani de la listarea la bursă, Google în opt, pentru aceeași valoare).

De unde atâta capital? Bineînțeles de la investitori. De ce? Pentru că… reclame.

Facebook’s rapid ascent may indicate investor confidence that the company will continue to increase mobile-advertising sales on its application and others.

(sursa în „aici”-ul de mai sus)

Probabil în viitorul apropiat o să fim bombardați de Facebook cu reclame mai ceva decât în Google Search Results și o să vedem mai multe reclame decât „social updates”.

Facebook-ul servește reclamele în funcție de Like-urile pe care le dăm; pagini, post-uri chiar și comment-uri sau simple click-uri (de fapt treaba e mult mai complexă). În spatele ușilor închise ale datacenter-urilor, fiecare like, fiecare share este analizat iar pe baza lor se construiește un profil al fiecărui individ, profil ce va fi folosit apoi la target-area reclamelor.

Acestea fiind știute, organizațiile internaționale de profil au tras câteva linii (fine, ce-i drept) pentru a ajuta cetățeanul să se apere de opresiunea celor mari și puternici iar cei mari și puternici s-au „conformat”.

Astfel au apărut așa numitele „Cookie consent” prin care utilizatorul naiv își poate da acordul ca datele lui de browsing să fie prelucrate – și acordul este dat cam de fiecare dată. Pe lângă asta, marile rețele de socializare (și nu numai) au introdus setări care pot controla ce și ce nu se poate prelucra.
Ceea ce nu multă lume știe este că aceste setări, atât pe Facebook – cazul de față – cât si pe alte site-uri, sunt ascunse… la vedere.

Si aici vreau să ajung. Chiar dacă nu putem stopa definitiv apariția reclamelor (poate nici nu vrem), putem, totuși, să limităm aria domeniilor din care ne sunt servite reclamele respective.
Urmând link-ul de mai jos putem elimina domeniile nesemnificative sau adăuga unele ce ar interesa.

https://www.facebook.com/ads/preferences/edit/

De asemenea, pentru binele altora, dacă cineva se mai gândește la asta, putem opri unele reclame sa mai păteze „peretele” prietenilor setând opțiunea „No one” în secțiunea Ads -> Ads with my social actions.

Un alt site folositor (deși încă nu l-am analizat în totalitate):

http://www.youronlinechoices.com/ro/.

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.