Dochiile II

30 iun.

Încă de copilă, Dochia a fost dusă la un schit de la poalele muntelui Ceahlău şi crescând, a fost făcută soră. Ea se plimba prin minunatele poieni de lângă sălbaticul schit, în fiecare dimineaţă; părăsea maicile ca să meargă să vorbească şi să dezmierde florile şi păsările codrului.

Într-o zi a întâlnit un flăcău, cel mai chipeş de pe acele meleaguri şi a părăsit florile şi păsările doar pentru a sta alături de el în lumina slabă a amurgului. Dar, într-o seară l-a aşteptat în zadar. Au trecut zile şi săptămâni fără ca el să apară, până când a aflat că băiatul ei scump s-a însurat.
Auzind această veste, Dochia a plecat de la schit şi s-a urcat pe Ceahlău, unde a rătăcit 12 zile, înnebunind de durere. În a 12-a zi, s-a aruncat de pe o stâncă. De atunci stânca poartă numele fetei şi după această poveste, cele 12 zile de la începutul lunii martie sunt zilele de rătăcire a Dochiei şi corespund cu cele 12 luni ale anului. 1 martie reprezintă luna ianuarie, iar 12 martie înfăţişează luna decembrie; aşa cum este vremea în aceste zile, aşa va fi şi luna care îi corespunde.

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.