Cum a fost reformată poliția din Georgia

27 oct.

Acu’ ceva timp Mikheil Saakashvili, președintele Georgiei, realiză că nivelul corupției în cadrul poliției statului era mult prea mare și se hotărî că trebuie făcut ceva în privința asta. Și făcu.

În 2004 i-a anunțat pe toți polițiștii – indiferent dacă erau de abia angajați în sistem sau cu ștate vechi de plată – că, dacă sunt prinși luând șpagă sau se folosesc de poziție pentru a-și atrage foloase necuvenite, vor fi repede și degrabă dați afară. Normal că nici un polițist nu l-a luat în serios crezând că face la mișto.

Însă se pare că Saakashvili chiar vorbea serios. În prima zi după anunț au fost dați afară în jur de 15.000 de polițiști. La puțin timp după zi a mai dat afară vreo 15.000, deci în două zile Georgia a rămas fără poliție aproape complet – vreo 80-90% dintre ei cel puțin.

Ajutați de SUA, în vreo 3 luni au recrutat un nou regiment de polițiști, le-au făcut training, i-au dotat cu toate cele necesare și s-au apucat de treaba. Partea interesantă la cele 3 luni  fără poliție e că nivelul criminalității nu a crescut, din contră chiar a scăzut. Se pare că polițiștii erau cei care contribuiau la un nivel ridicat de criminalitate.

Poți citi un interviu despre asta aici sau mai multe detalii aici.

Ca o chestie pe care am învățat-o din această poveste reală e că un sistem puternic corupt poate reintra pe făgașul normal doar cu un șoc foarte puternic din exterior.

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.