Sper să mă pot ține de treabă și să fac o serie de articole destinate celor care își doresc o carieră în IT, serie determinată de o întrebare pusă într-o prezentare a unei interne la Centric. Întrebarea era: de ce ai ales o carieră în IT? În cazul meu răspunsul este destul de simplu: la momentul respectiv (1996, când m-am decis), calculatoarele erau atât de rare încât faptul de a studia informatica și a avea acces la ele părea un fel de El Dorado. Faptul că existau și două licee de informatică bune prin apropiere de casă a ajutat destul de mult, alegând Iașiul și asta dovedindu-se o alegere extraordinară.
Buun, nu sunt sigur cum vor fi structurate aceste articole și ce subiecte voi atinge și pentru asta îți voi cere ajutorul; orice feedback din partea ta este nespus de folositor.
Acum, după ani, a alege o carieră în IT este determinată de o grămadă de alți factori decât the scarcity of computers. Este fain într-adevăr să faci parte dintr-un domeniu foarte dinamic unde cu ușurință faci ca viitorul să arate ca un loc mai bun, unde lucrezi poate la următorul device dorit de milioane de oameni, unde lucrezi la crearea unui site folosit de mii de utilizatori concomitent știind că le faci viața mai ușoară. De asemenea ai ocazia de a lucra cu oameni foarte deștepți și interesanți, cu viziuni diferite față de a ta și de la care ai o grămadă de lucruri de învățat. Să nu uit și partea financiară unde domeniul IT este unul care excelează la acest capitol, salariile fiind considerabil mai mari. Cu siguranță salariile pentru începători sunt mult mai mari decât în orice alt domeniu dar poate în timp alte domenii ajung din urmă; totuși sunt mult peste media salariilor din țara noastră dacă nu chiar și de prin alte părți cu iarba mai verde.
Școala te pregătește mai bine sau mai rău pentru acest domeniu dar din păcate nu îți prezintă și celelalte părți ale problemei, părți pe care le vei vedea și te vei izbi de ele cu timpul. Am să încerc să enumerez unele dintre aceste părți puțin mai negative, să zicem, pentru a putea să îți faci o părere completă sau măcar mai documentată. Vreau să prezint și această parte pe care am observat-o în toți acești ani pentru că… de fapt să fac un nou paragraf… Dar înainte, un disclaimer pentru a nu fi considerat cinic. Lucrez de 9 ani neîntrerupt în IT, iubesc acest domeniu și nu mă văd făcând altceva. Am dezvoltat produse folosite de milioane de oameni, produse care susțin o firmă de câteva sute de angajați, calitatea a ceea ce am produs este acceptabilă dar în același timp am făcut și multe greșeli din care am învățat. Ca o rule of thumb pentru orice decizie ar trebui să fii Pessimist by policy, optimist by temperament (Robert Heinlein).
Gândește-te cum sunt prezentate produsele IT (software, hardware) și firmele care le produc în media tradițională sau ne-tradițională. Peste tot vei vedea prezentări care te fac să crezi că tot ce ține de tehnologie este cool, ultra-mega, bombastic; oamenii stau la cozi pentru a cumpăra ultimele produse (telefoane, laptopuri, etc); numărul de site-uri care sunt legate de tehnologie crește considerabil; locurile de muncă sunt cu sutele (vezi bestjobs, ejobs, etc). Aura idealistă care s-a creat în jurul domeniului te face să crezi că a avea un job în IT este calea sigură pentru bunăstare și satisfacere a nevoilor tale. Nu zic că nu este așa dar trebuie să fii conștient că ceea ce auzi este marketing făcut extraordinar de bine și ca orice reclamă s-ar putea să ascundă și niște steluțe pe ici pe colo. Aceste steluțe apar pe tot parcursul profesional, parcurs care este presărat de riscuri și oportunități iar tu vei fi nevoit să alegi calea pe care vrei să o iei.
O carieră în IT cred că este diferită de alte cariere din alte arii și asta pentru că marketingul s-a ocupat destul de bine să ascundă unele realități din industrie. Ai să înțelegi la ce mă refer pe parcurs. Ține de esența ființei umane (sau de modul în care suntem conduși pe această cale) să prefere lucrurile noi și strălucitoare (IPhone), ultimele versiuni de dispozitive (ne schimbăm telefonul mult mai des ca înainte), ultimele sisteme de operare (adică ultima versiune de Windows căci alte sisteme de operare nu mai există), etc. Cel puțin pentru fanii IPhone este una dintre legile dogmei să stea în fața magazinului Apple pentru a cumpăra ultima versiune chiar dacă cea veche face cam aceeași treabă. Pentru alte produse software suntem tentați să downloadăm cea mai recentă versiune chiar dacă din aceasta folosim aceleași feature-uri și nimic altceva. Luând exemplul Windows, 80% dintre utilizatorii casnici folosesc un set destul de restrâns de utilități pe care și Windows XP le are și le face destul de bine. Însă nu, noi vrem Windows 8. Din nou, nu mă înțelege greșit, nu zic că Windows nu a fost îmbunătățit între timp, ceea ce zic e că te poți descurca și fără. Dacă nu ești un utilizator normal atunci da, ultimele versiuni îți pot aduce feature-uri de care ai nevoie; dar și aici poți considera că tehnologia disponibilă acum 5 ani este destul de bună pentru tine.
Marketingul ne-a făcut să credem că avem nevoie de cele mai recente lucruri chiar dacă ceea ce avem deja își face treaba foarte bine (din nou exemplul cu telefonul mobil). Ne-a făcut să credem că trebuie să cumpărăm lucruri pe care le-am dori în locul lucrurilor pe care le avem și suntem mulțumiți ele.
Și totuși de ce acest efort imens pentru a face upgrade sau a îmbunătăți? Am putea crede că există o dorință onestă de a face lucrurile mai bine, de a repara probleme existente, de a mări rezistența lucrurilor de care avem nevoie. Adevărul este că majoritatea companiilor nu mai fac bani din hardware-ul, software-ul pe care oamenii îl dețin deja și au nevoie de a vinde upgrade-uri și lucruri noi pentru a-și menține rata de profitabilitate.
Pentru a te destinde, uite o poză cu pisică.