Viteza maximă, prețul maxim și salariul minim sunt la fel de eronate

6 ian.

După umila mea părere, în orice mediu concurențial, după o anumită perioadă de timp se ajunge inevitabil ca toată lumea să trăiască mai bine deoarece se insuflă ideea de a face lucrurile mai eficient, mai bine, mai cu simț de răspundere. Cam la fel stă și cu teoria evoluției. Dacă asupra acestui mediu concurențial vine o entitate care perturbă flowu-ul prin stabilirea unor limite artificial impuse există posibilitatea ca într-un final echilibrarea cererii și a ofertei să nu mai poată fi făcută. 

Viteza maximă

Ar trebui să existe ca recomandare și nu ca impunere. Să considerăm limita de 50 km/h din sate. Dacă drumul este liber pot sa merg lejer cu 70km/h fără ca riscul de accident să crească considerabil. Dacă drumul nu este liber atunci cu mai mult de 30km/h oricum nu pot să merge => fix pix limita. Ca o observație personală, orice limită de viteză poate fi depășită cu cel puțin 50% în aceleași condiții de siguranță.

Prețul maxim

Fiind o piață concurențială prețul ar trebui dat de cerere-ofertă și nu impus artificial de către stat (sau alte entități asociate statului). Exemplu: țigările au preț maxim. Dacă mă duc, să zicem, pe munte ar trebui să car țigări după mine pentru că nu-i convine cabanierului să se aprovizioneze cu ceva pentru care adaosul comercial este mic – efortul nu se merită. Concluzia: ori le car până sus (deși n-aș vrea), ori mă las de fumat, ori cabanierul le vinde pe sub mână la preț dublu, iar statul nu primește nimic din asta.

Prețul maxim per km al taxiurilor este stabilit conform legii de către consiliul local, primăria. Oare asta nu are legătură cu faptul că majoritatea firmelor de taxi nu își permit reînnoirea parcului auto?

Salariul minim

Salariul este prețul unei prestații în muncă. După cum ziceam mai devreme, ar trebui și ăsta să fie stabilit de piață, nu stabilit ochiometric de stat. A fost introdus probabil ca o metodă de protecție socială însă, la fel ca o grămadă de alte ”ajutoare de stat”, se întoarce tot împotriva celor cărora le e adresată.

În primul rând stabilește un etalon după care o grămadă de angajatori se iau, iar dacă n-ar exista etalonul ăsta foarte probabil că salariile ar fi mai variate.

Doi – angajatorii nu sunt chiar foarte dornici să angajeze persoane tinere tocmai din cauza salariului minim. Perioada de probă e de 3 luni, perioadă în care angajatorul trebuie să cheltuie 3876 Lei ca să afle dacă păstrează sau nu respectivul angajat. La asemenea sumă, cum să se mai facă treaba legală, preferă să plătească pe sub mână – statul nu primește nimic, angajatului nu i se plătesc drepturile legale, angajatorul nu pune preț pe angajat pentru că, nefiind un contract la mijloc, acesta poate pleca a doua zi. Morala – toată lumea pierde. Uraaa.

Trei – salariul minim crește de la 1 ian 2016 la 1250, adică cu vreo 200 lei. Deci, din pix, cheltuielile unei firme cu angajații cresc cu vreo 19% (considerând că toți au salariul minim). Ce înseamnă asta? Poate că o sa mai dea afară, poate că o să îi plătească la negru, poate că dă faliment pentru că nu își mai permite să plătească la fel de mulți oameni.

Patru – să considerăm angajatul X  care are salariul minim 1050 la 31 decembrie 2015, angajatul Y care are un salariul de 1250, angajatul QQ care are salariul de 1500 – angajații mai buni au în mod normal un salariu mai mare. Vine legea și zice, salariul minim este de 1250. Ce face firma acuma? Trebuie să îi crească și angajatului Y salariul la 1550. Dar ce părere are angajatul QQ de asta? Normal că vrea și el salariul mai mare pentru că toți ceilalți au primit măriri. Și tot așa….

Cinci – dacă cheltuielile cu angajații cresc cu 19% iar din cauza asta poate scădea profitul (nu intru în detalii pentru că e o discuție lungă), cel mai probabil asta va determina creșterea prețurilor. De aici rezultă că impactul e asupra tuturor celor care cumpără produse românești. Ca să fiu și mai explicit, cu toții plătim decizia statului de a crește salariile, inclusiv cei care au salariul minim.

Ar mai fi vreo câteva motive…

P.S.0 Nu mă refer aici la angajații din sistemul de stat ci doar de cei din privat.

P.S.1 Există posibilitatea ca noul salariul minim să îi determine pe unii să se angajeze pentru că e cu 200 de lei mai mare, totuși. Un studiu care susține asta, aici.

P.S.1 O precizare financiară. Costul suportat de angajator pentru un salariat remunerat cu salariul minim era 1108 lei în 2014, a ajuns la 1199 lei la începutul lui 2015 și va urca la 1538 lei din luna mai 2016. Aceasta înseamnă o creștere de 39% în doar doi ani de zile. Sursa: logec.ro

P.S.2 Dacă statul tot ține așa de mult la angajați și vor ca aceștia să aibă mai mulți bani, nu mai degrabă ar fi scăzut taxele?

P.S.3 Cam multe P.S.uri

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.