E ușor să fii dezinformat și să pui botu’

22 sept.

Am evitat să scriu despre problema cu refugiații din middle east dar se pare că n-am cum să nu scriu. Și n-am cum să nu scriu pentru că pe wall-ul de pe Facebook au început să apară diferite share-uri cu dezinformări destul de nasoale la adresa acestei problemei.

N-aș avea o problemă cu părerile care sunt diferite de viziunea mea asupra situației dacă respectivele ar fi bazate pe informații reale. În fond pe debate s-a stabilit cultura și civilizația modernă și nu pe ”tu ai o părere diferită de mine așa că te omor”.

Ce mă sperie un pic este faptul că lumea se aprinde foarte ușor și uită că ceea ce citesc poate fi fals. A scris mult mai bine despre asta Lucian Mândruță într-una articol foarte bine documentat, părerea mea.

Dar, hai să vezi ce mi-a apărut acum câteva minute în feed-ul de pe FB.

and-so-it-begins

Din motive normale, am cenzurat numele persoanelor din poză.

Revenind, cu o căutare scurtă pe google cu reverse search (adică dai click dreapta pe poză în Chrome și apoi apeși pe ”s”), am aflat că poza asta e făcută în 2012 de la niște revolte de prin Germania.

Acuma stau și mă gândesc că nici știrea nu e chiar reală… dar hai cu share-ul ca să alarmăm lumea și să scadă considerabil nivelul de toleranță pentru că wtf, ”eu doar am dat share, n-am nici o vină”.

Și ca o concluzie, copiată de la Mândruță

Asta e problema cu facebook-ul, in care toata lumea a devenit jurnalist: nu toata lumea stie ca o informatie trebuie verificata din trei surse. Si ca un indemn aparent patriotic nu e neaparat nici in interesul Romaniei, nici al tau personal. Si ca, pana la urma, toata povestea e construita magistral ca, sub presiunea fricii de strainul imaginar sa ne apropie artificial de nea’ Ivan. „Amicul” democratiei…

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.