
Am evitat să scriu despre problema cu refugiații din middle east dar se pare că n-am cum să nu scriu. Și n-am cum să nu scriu pentru că pe wall-ul de pe Facebook au început să apară diferite share-uri cu dezinformări destul de nasoale la adresa acestei problemei.
N-aș avea o problemă cu părerile care sunt diferite de viziunea mea asupra situației dacă respectivele ar fi bazate pe informații reale. În fond pe debate s-a stabilit cultura și civilizația modernă și nu pe ”tu ai o părere diferită de mine așa că te omor”.
Ce mă sperie un pic este faptul că lumea se aprinde foarte ușor și uită că ceea ce citesc poate fi fals. A scris mult mai bine despre asta Lucian Mândruță într-una articol foarte bine documentat, părerea mea.
Dar, hai să vezi ce mi-a apărut acum câteva minute în feed-ul de pe FB.
Din motive normale, am cenzurat numele persoanelor din poză.
Revenind, cu o căutare scurtă pe google cu reverse search (adică dai click dreapta pe poză în Chrome și apoi apeși pe ”s”), am aflat că poza asta e făcută în 2012 de la niște revolte de prin Germania.
Acuma stau și mă gândesc că nici știrea nu e chiar reală… dar hai cu share-ul ca să alarmăm lumea și să scadă considerabil nivelul de toleranță pentru că wtf, ”eu doar am dat share, n-am nici o vină”.
Și ca o concluzie, copiată de la Mândruță
Asta e problema cu facebook-ul, in care toata lumea a devenit jurnalist: nu toata lumea stie ca o informatie trebuie verificata din trei surse. Si ca un indemn aparent patriotic nu e neaparat nici in interesul Romaniei, nici al tau personal. Si ca, pana la urma, toata povestea e construita magistral ca, sub presiunea fricii de strainul imaginar sa ne apropie artificial de nea’ Ivan. „Amicul” democratiei…