Unde ești tu Petru cel Mare?

25 apr.

Petru cel Mare, Petru I sau mai simplu Pyotr Alexeyevich a fost un nene care a avut norocul să se nască în Rusia pe la 1672 și să o conducă timp de vreo 43 de ani (1682 – 1725). Până pe la 1721 se intitula Țar, după aia Împărat – aceeași Mărie cu altă pălărie.

A făcut o grămadă de treburi bune, bune pentru Rusia (bine… avea altă denumire pe atunci) printre care: a extins considerabil suprafața imperiului rus devenind astfel o putere majoră în Europa, printr-o serie de reforme a înlocuit sistemele sociale și politice care până atunci urmau niște modele medievale, tradiționale cu unele bazate pe Iluminism, etc. Reformele sale au făcut din Imperiul Rus unul modern, cu o cultură schimbată, cu o viziune diferită iar o serie de instituții actuale își au originea în respectivele vremuri.

Una dintre reformele pe care le-a introdus a fost ”jos barba!”. Până atunci majoritatea curtenilor, oficialilor din aparatul de stat și armată purta bărbi generoase iar nenea Petru a decis că nu se mai poate că îl fac de râs în fața lumii civilizate. Suplimentar arată și ca niște maimuțe.

Văd că a revenit vremea bărbilor iar situația devine deja ridicolă. Oare nu se mai naște un Petru cel Mare?

barbosi

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

3 Replies to “Unde ești tu Petru cel Mare?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.