Să ne (auto)diversificăm

22 mart.

Șase luni de alăptat exclusiv…și după?! Ar trebui să începi să îi dai copilului și niște mâncare „adevărată”. Deci de pe la 4 luni am început să studiez despre diverisificare. Cu ce se începe, cum se face, ce avem nevoie, cam cu ce se mănâncă până la urmă diversificarea asta?

Și nu prea am fost încântata de ceea ce am aflat. Pireuri de legume, fructe, combinații dubioase (carne cu brânza și banană de ex.), o lingură de mâncare azi, două mâine. Ce mai, o treabă destul de complicată după toată huzureala cu alăptatul la cerere. Dar, întâmplător mai mult, am aflat despre autodiversificare (baby led weaning – BLW).

Autodiversificarea înseamnă să lași copilul să decidă ce și cât mănâncă – dintr-o gamă selectată de alimente, bineînțeles, nu îl pui în fața frigiderului și fugi. După ce bebe stă singur în funduleț și devine interesat de mâncare, i se oferă două-trei alimente pe care el le explorează. Din experiență explorat = frământat, aruncat pe jos, strivit, servit părinții și la sfârșit gustat, eventual mâncat. În acest fel, copilul simte textura și gustul fiecărui aliment în parte, se obișnuieste cu mâncarea, cu mușcatul, mestecatul și înghițitul.

Regulile sunt mai puține decât la diversificarea clasică:

  • copilul nu trebuie să fie proaspăt trezit din somn sau obosit (fix înainte de culcare)
  • nu trebuie să fie flămând – inițial mâncarea solidă este doar pentru familiarizare și explorare, până la un an tot laptele rămâne baza
  • nu există reguli de introducere a alimentelor, într-o anumită ordine sau la o anumită masă, copilul stă cu părinții la masă, mănâncă în același timp cu ei, eventual aceeași mâncare
  • fără sare, zahăr, miere și cereale până la un an
  • în familiile cu istoric alergenic, se introduc cu grija sau se evită alimentele cu potențial alergenic

După o lună de BLW, Cosmin stă cu noi la toate mesele, îi dau cam ce mâncăm și noi (îi scot separat înainte să pun sare în oale) și gustă cu interes aproape tot. Nu prea îi place mâncarea albă (brânzeturi) sau galbenă (am încercat mămăligă și ou), a descoperit borșul și supa (deocamdata i le dau eu cu lingura, dar încerc să îl invăț sa le bea din căniță) și îi place piureul de cartofi, carnea și pâinea. Când mănâncă ceva ce îi place mormăie, bate în masă când vede ceva interesant de mâncare la noi in farfurie și se întinde să guste ce mănânc eu cu mâna.

Chiar dacă mănâncă mai puține solide decât alți copii diversificați, pentru noi mesele sunt o încântare și, după strigătele de nerăbdare pe care le scoate Cosmin când îl pun în scaunul de masă, cred că și pentru el.

 

 

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

3 Replies to “Să ne (auto)diversificăm

  1. Nu a fost nimic grav pana acum, sunt gag-uri, nu inec. Bebe da senzatia ca vomita sau ca se îneacă, dar pana la urma sau ingite mâncarea, daca e o bucatica mai mică sau o scuipa.

  2. Pingback: Să citim pentru copii — Cătălina

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.