Românii și ANAF-ul

5 mai

Cică la Vama Veche Anaf-ul a fost primit cu huiduieli de către vamaioți. Știrea despre vizita Anaf la Durău are titlul Comando ANAF prin pensiunile din Durău. Am impresia că lumea nu prea iubește această instituție și sincer nici eu nu prea o apreciez; am să îți povestesc mai încolo poate peripețiile mele cu Garda Financiară Neamț.

Dar ce vreau să spun e că toți micii proprietari de afaceri acum se dau de ceasul morții că vin nenii de la Anaf să îi ia la puricat iar oamenii simpli (adică ce-i care nu sunt afaceriști) li se alătură. Mi se pare puțin deplasat că vrei o țară ca afară dar în același timp faci scandal când vezi că legea e aplicată. Faci evaziune fiscală de o grămadă de ani și acuma te plângi?

Încă un fel de scuză e aia cu ”da’ să se ducă întâi să verifice (insert words here)”. Da’ ce are dacă începe de la voi? Sunteți la fel de buni ca oricare altul pentru începutul puricatului.

Dacă nu știai, eu sunt de origine din Ceahlău unde sunt vreo câteva magazine mixte (în traducere liberă magazin alimentar și crâșmă) de unde sătenii își fac cumpărăturile. De când sunt eu pe lumea asta în Ceahlău nu am văzut emis UN bon fiscal. Dacă ceri așa ceva vei avea surpriza că persoana de după ghișeu nu știe să folosească casa de marcat.

Unul dintre magazine avea vânzări medii zilnice de ~7000 de lei (știu asta as a fact) din care spre finalul zilei se emiteau câteva bonuri fiscale. Înmulțește 7000 cu 365 de zile și vezi cam la ce nivel se face evaziunea fiscală la un magazin de la țară.

Țin minte de când eram mai mic și venea Garda Financiară în vizită în Durău/Ceahlău, toate magazinele erau închise – sunt sigur că erau închise pentru că nivelul corectitudinii erau maxim.

În România nivelul evaziunii fiscale în turism este de aproape 80% iar Stațiunea Durău cu siguranță nu iese din acest tipar.

Enumerare:

  1. evaziune fiscală din magazine – 90%
  2. evaziune fiscală din turism – 80%
  3. angajați plătiți la negru – estimez un 80% (zilieri plus agricultura de subzistență)

Așadar din Ceahlău se duce la bugetul statul o mână de bani – mă gândeam la un termen mai peiorativ dar nu se încadrează în limbajul blogului.

Localnicii vor asfalt, vor canalizare, vor investiții în stațiune (care apropo, nu este catalogată drept stațiune), vor spital renovat, vor ajutoare sociale. Să vă dau un hint – nu existați pentru stat pentru că nu contribuiți la buget cu nimic.

Vorba lui Arhi: AȘA se construiește o civilizație. Cu biciul și cu frica. Dorin le zice și el bine.

P.S. Am vrut să fiu coerent dar nu mi-a ieșit…

P.S.2. Oare când încep controalele încrucișate?

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.