Înainte, în timpul și după sarcină

8 oct.

Acest articol este un follow-up la articolul anterior, ”Lucruri pe care nimeni nu ți le spune înainte de naștere”. Titlul este un pic schimbat și asta pentru că am primit observații precum că numele ar duce amintire de fapt la perioada dinaintea nașterii tale și nu cea a copilului tău. Ce ți-e și cu lexicul ăsta. Sper ca acum să fie ok. Asta e una la mână.

Primul articol a fost scris cu gândul la persoanele care sunt temporal înaintea fericitului eveniment dar am observat că majoritatea celor care l-au citit și comentat (în special pe FB) sunt de fapt persoane care au deja copil/copii. Ținând cont că majoritatea comentariilor au fost pozitive mă face să cred că nu sunt așa de pe lângă subiect. Totuși am puțin timp de când am trecut în lumea celor care sunt responsabili de creșterea și educarea unei noi ființe.

Referitor la punctele din articolul anterior și nu numai, trebuie să fac unele precizări care pot fi incluse în lista de lucruri pe care nimeni nu ți le spune sau le afli după fericitul eveniment:

  1. Lucrurile nu sunt așa de nasoale precum majoritatea celor din jurul tău care are copii face să pară. ”Ai să vezi tu când…” e o remarcă pe care ai să o auzi destul de des. Cel puțin în cazul nostru, primele zile au fost un pic altfel și asta pentru că un nou născut îți cam schimba programul cu care erai obișnuit. Adaptarea la noul program nouă ni s-a părut a fi rapidă.
  2. Avem norocul unor bunici extraordinari. Au ales să ne ajute destul de mult însă fără a fi, să zicem, ”stresanți” iar discreția lor a fost ideală pentru niște părinți noi (Cătă & eu adică).
  3. Atât Cătă cât și eu alegem de cele mai multe ori calea ”moderației” cam în tot ceea ce facem. În cazul de față se referă și la modul în care ne comportăm cu Cosmin, de la ținutul în brațe până la alimentația Cătălinei. Pe zi ce trece, aud de părinți care dau în extreme. De la a ține în brațe copilul non-stop până la a restricționa dieta mamei foarte drastic. Trebuie avut grijă într-adevăr la regimul alimentar însă nu trebuie exclus mai nimic. Chestiile care pot afecta bebelușul trebuie introduse treptat în alimentația mamei.
  4. Nu crede orbește tot ce se scrie despre creșterea copilului. Este un domeniu mult prea delicat pentru a lua de bune părerile unor oameni neavizați. Dacă ai întrebări sau nelămuriri du-te la surse sigure (doctor de familie, neonatolog, pediatru) și chiar și așa cere a doua părere.

Ceea ce pot să spun cu siguranță este că deși au trecut doar 6 săptămâni, Cosmin parcă este dintotdeauna cu noi;

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.