Nu sunt adepta vorbelor motivaționale – majoritatea mi se par reci și prea puțină lume chiar stă să se gândească la sensul lor atunci când dau un „Like” unei imagini de genul acesta.
Trăim într-o societate care glorifică eroii și care adulează succesul – lucru natural de altfel. Însă majoritatea oamenilor uită că în spatele celor care reușesc (în orice sens al cuvântului) de obicei există sute, mii de ore de muncă, sudoare, teamă și mai ales, vulnerablitate.
Fără vulnerabilitate de fapt, nu există progres, nu există creație, nu există inovație. Fiecare dintre noi are zilnic sute, poate chiar mii de idei – de ce nu se transformă ele în poveștile de succes pe care le share-uim pe rețele de socializare? Poate din lipsă de resurse, dar de multe ori din lipsă de curaj – curajul de a ne expune unui eventual eșec care să ne spulbere încrederea și impresia pozitivă pe care o avem despre noi.
Pentru a încerca ceva nou, îți trebuie „mingi” – cu siguranță vor exista destule voci să-ți spună că ești țăcănit, că nu se poate, că au încercat alții și clasicul și subînțelesul „de ce te crezi tu așa de deștept”, ca să nu mai vorbim de vocile interioare care poate sunt cele mai critice – de la „nu sunt în stare” la „mă cred prea important”.
Dar tocmai în zona asta „gri”, plină de nesiguranță trăiesc poate cele mai frumoase momente, atât pe plan personal cât și profesional. Nu sunt expertă în domeniu, de cele mai multe ori nu-mi iese așa cum aș vrea eu, însă cred că e important să încerci să te expui, pentru a putea fi tu și pentru a putea crea.
Vă las cu un TED talk pe subiect care pe mine una m-a fascinat – de fiecare dată când îl ascult mai înțeleg câte ceva. Enjoy :).
Pingback: Nesiguranța - sigură! — Felix Vătuiu