Elevator pitch, ce-o fi ăla?

20 ian.

Elevator pitch este  un discurs scurt în care vrei să vinzi o idee unor persoane care ar fi interesate de ea. Ideea la care mă refer poate reprezenta un concept de afaceri, o angajare pe un post pe care ai fi interesat, începutul unei prietenii frumoase. Se numește elevator pitch pentru că este un discurs, discuție foarte scurte pe care ai putea să le ai în timp ce te găsești într-un lift cu o persoană de interes; ai de obicei între 30 de secunde și un minut la dispoziție să convingi omul că merită să îți acorde mai mult timp la o întâlnire ulterioară. Pe scurt, e o tehnică de vânzare prin care îți expui pe scurt ideea ta fără a intra în detalii de implementare. Dar mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană așa că hai să vedem cum se poate împacheta mesajul într-o poveste care să rezoneze cu sufletul interlocutorului.

The Pixar Pitch

Cu siguranță ai auzit de Pixar, un studio de animație de peste ocean care a fost creat de George Lucas însă a cunoscut succesul de abia când Steve Jobs l-a preluat și a produs Toy Story, WALL-E, etc. The Pixar Pitch a fost dezvoltat de un fost angajat al Pixar și o poveste ar suna cam așa:

Once upon a time pet owners struggled to find best prices and reviews for pet food supplies. Regularly they would have checked several website in order to find and compare prices and this took a lot of time. One day PetBazar.ro decided that something needs to be done in order to facilitate offer finding. Because of that a website was created to incorporate prices and other information from tens of top sellers around the country. Because of that the pet owners could easily decide on what best fit their sweet pet. Until finally the clients did not remember how was it before PetBazar.ro come onto life.

Am bolduit cuvintele care definesc structura discursului. Trebuie notat ca unele părți structurale pot să se repete după cum vezi frazele care încep cu because of that.

The One-Word Pitch

Nu e la fel de stupid cum sună dar din păcate sau din fericire în zilele noastre atenția este șiftată destul de des așa că uneori ai la dispoziție puțin timp să îi atragi atenția interlocutorului. Câteva exemple sunt: Priceless (MasterCard), Search (automat te gândești la google), Developers (Microsoft), Hope (la americani, Obama a candidat cu acest cuvânt ca motto al campaniei), Forward (tot Obama).

The Question Pitch

Vrei să afli mai multe? Dă click aici. O întrebare forțează ascultătorul să răspundă într-un fel sau altul făcându-l în același timp să îți acorde atenție. Din păcate de tehnica asta cred că se cam abuzează cel puțin în mass-media.

The Subject-Line Pitch

Emailul este un mod de comunicare ultra prezent în viața de zi cu zi și the subject-line pitch încearcă să atragă audiența și să îi încurajeze a porni o conversație. Tipul ăsta de pitch poate fi intrigant, șocant, folositor dar cu siguranță trebuie să conțină o informație specifică. De exemplu: 10 METODE de a preveni şi ameliora BALONAREA, 10 metode de accelerare a metabolismului, Top 10 metode groaznice de tortură cu apă! 

Îmi pare rău de exemplele oferite dar asta am găsit pe google în prima pagină a căutării 10 metode de

The Rhyming Pitch

Conform cercetătorilor (nu sunt sigur că britanici sau nu) se pare că acordăm mai multă atenție propozițiilor sau frazelor care rimează și asta pentru că e mai ușor de a memoria informația prezentată în enunțuri care rimează. Colorata, mâine-i gata; Da-i un strat și-ai terminat; Find the Rainbow, Taste the Rainbow

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.