One of the painful things about our time is that those who feel certainty are stupid, and those with any imagination and understanding are filled with doubt and indecision. (Bertrand Russell)
Efectul Dunning–Kruger spune că o persoană incompetentă nu își dă seama că este incompetentă tocmai pentru că este incompetentă și pentru că este incompetentă nu poate realiza că toate eșecele sunt de fapt datorate ei (persoanei).
DK este un caz specific al ”iluziei superiorității” care spune că unii oameni au tendința de a-și supraestima punctele forte în comparație cu alte persoane din jurul lor, în același timp în care își subestimează punctele slabe.
În timpul creării acestei teorii nenea Kruger și Dunning (oare de unde o fi numele teoriei?) a dat niște teste unor studenți (ca o paranteză în paranteză, testele erau de logică, gramatică și umor, LOL) iar când au rugat respectivii studenți să ghicească cum au rezolvat testul au observat că cei care aveau cele mai mici note aveau și cele mai mare așteptări de reușită. Motivul e destul de simplu: respondenții slabi nu aveau destule informații despre subiectele din test pentru a-și da seama cât de complicate sunt de fapt.
Morala? Vezi citatul de la începutul articolului.
Vezi și ce am scris în articolul ”Criterii de apreciere ale unei persoane” la ultimul punct.