Încă de la primele mele vizite la Ceahlău la Felix acasă am făcut cunoștință cu o ciorbă mai aparte – diresală de cartofi și alte legume. Cunoscută prin alte zone drept zărbușcă sau sărbușcă, diresala pare la prima vedere o ciorbă dreasă. Cu impresia asta am trăit și am și gătit-o câțiva ani, până când m-a lămurit Felix de ce nu iese ca la mama (lui) acasă. Marea diferență este în modul de acrire – nu cu borș, ci cu jintuit. Și uite așa, am mai introdus un termen nou :). Jintuitul, conform DexOnline, este un zer gras stors din caș după frământare. Ce nu scrie în dicționar – este acruuu și bun de băut și crud.
Săptămâna trecută, conform obiceiului, am făcut comandă de jintuit care a sosit prompt împreuna cu mama lui Felix. După ce am făcut și aprovizionarea din piață cu verdețuri, m-am apucat de diresală liniștită că nu îmi lipsea nimic. Felix a numit-o diresală de vară, din cauza unor verdețuri neidentificate care se puneau doar vara (cel mai probabil loboda)
Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 300 ml jintuit
- 3-4 linguri smântână
- un gălbenuș de ou
- 1/2 dovlecel
- un ardei
- un morcov
- o lingură de bulion
- verdeață după gust: ceapă verde, mărar, pătrunjel, leuștean, lobodă
Mod de preparare
Cartofii se taie cubulețe și se pun la fiert cam cu un litru și jumătate de apă. Cantitățile nu sunt prea exacte, că eu ciorbele le gătesc mai mult „din ochi”. Se adaugă și ardeiul tăiat mărunt și morcovul dat prin răzătoare și se fierbe totul la foc mediu spre mic.
Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă și dovlecelul tăiat cubulețe și bulionul. Așteptăm să fiarbă și dovlecelul și între timp tocăm mai mărunt sau nu (după gusturile fiecăruia) și zarzavaturile, pe care le și aruncăm în oală să se împrietenească la foc mic.
După ce legumele au fiert, am pus jintuitul. După cum scriam și mai devreme, cantitatea e aproximativă, depinde cât de acru e și de cât de acră vă place ciorba. Am lăsat să dea în clocot și am închis focul.
Separat se bate bine smântâna cu oul, se adaugă un polonic-două de ciorbă, și se toarnă în oală, ca să iasă mai legată. Se servește caldă spre fierbinte, cu ceapă verde sau ardei iute și/sau smântână.
Secretul bunicii: se călește o ceapă tăiată mărunt cu o lingură de bulion și se pune in ciorbă împreună cu jintuitul. Eu n-am făcut așa de data asta, ca să poată mânca și Cosmin.
Poftă bună!
P.S. Poza nu îmi aparține, mâncarea a fost bună și puțină și am uitat să o pozez, așa că am improvizat de pe www.andreibartesch.com