Despre papucei și pantofiori

13 oct.

Uite așa a trecut anul și Cosmin a început să meargă. Ezitant la început, sprijinindu-se de tot ce întâlnea în cale, mai mult prin casă și mai mult seara, a devenit încet-încet din ce în ce mai curajos și încrezător, iar acum are momente în care vrea să sară din Manduca.

Ca orice pas înainte, și mersul aduce cu el noi provocări, atât pentru Cosmin, cât (sau poate mai ales) pentru noi. Pe lângă evidentul stres al căzăturilor și al obstacolelor de netrecut, ne-am trezit că vrea să meargă pe afară, că nu are pantofi și că suntem complet neștiutori în legătură cu subiectul.

Din vorbă în vorbă și din site în site am reușit să aflăm ce ar trebui să căutăm. Pe scurt, pantofii de bebe începător în ale mersului trebuie să fie de tip „mers desculț” (barefoot shoes). Mai pe lung: să aibă talpa moale și flexibilă, să nu aibă talonet (adică ridicătura aia de pe talpă din dreptul scobiturii piciorului), să fie din materiale cât mai naturale care să permită piciorului să respire și să nu transpire, să fie cu maxim 8-10 mm mai mari decât talpa copilului (asta dacă vă gândeați să faceți o economie).

La început ideea de pantofi cu o talpă moale și flexibilă mi s-a părut sincer ilogică pentru un bebe mic care abia învață să își miște picioarele. Dar studiatul m-a deșteptat. Tocmai pentru că abia învață să meargă e bine să simtă terenul pe care merg și să se acomodeze cu suprafețe diferite. Asta îi ajută să meargă fără să se uite la picioare când calcă, deci stresul că ar ajunge cu capul într-un perete e diminuat (nu dispare complet, că e mai greu cu frânele și cu direcția la început 🙂 ).

Toate aceste criterii au făcut să scadă drastic oferta în ochii noștri. Practic sunt doar câteva mărci de pantofiori inteligenți și foarte puține firme care îi comercializează, dintre care majoritatea sunt online. Ca mărci peste care am dat ar fi Pediped, Tikki Shoes (românești, făcuți la Timișoara), See Kai Run, Elefanten (aproape barefoot), Baby Bogs (pentru vreme brrr). Magazinele le găsiți ușor cu o căutare pe Google.

Prețurile normal că sunt pe măsura mofturilor părintești, deci dacă vrei să îți încalți copilul după recomandările ortopezilor, trebuie să scoți între 100 și 250 de lei pentru o pereche de încălțări, în funcție de anotimpul pentru care ai nevoie sau de marcă.

Cu toate că am cochetat cu ideea unei comenzi online, combinația de bebe reticent la măsurat și vreme în curs de înrăutățire ne-a trimis în magazine offline la probat. În Iași, singurul magazin unde găsești ceva din lista de mai sus e Deichmann, deci Cosmin-ul e acum încălțat în elefănței (Elefanten adică) și se simte foarte bine în ei. Sau cel puțin așa pare pentru că nu se mai oprește din mers pe afară, dupa cum se poate vedea mai jos.

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.