În episodul de azi am să îți prezint etimologia denumirilor câtorva zone din Iași.
- Denumirea de „zona Fundației” vine de la “Fundația Regele Ferdinand I” care își are sediul în clădirea care actual este sediul Bibliotecii Centrale Universitare. Fundația a fost înființată din dorința Regelui Ferdinand I de a sărbători împlinirea vârstei de 60 de ani. Senatul Universității a preluat administrarea acestei clădiri în 1946 după decretul-lege dat de către Regele Mihai I.
- Târgu Cucu – înainte de a avea această denumire se numea Târgul Făinii. Denumire actuală are legătura cu evaziunea fiscală dacă iți vine să crezi, ”vama cucului” însemnând în jargonul contrabandiștilor loc pe unde se poate vinde marfa fără a plăti taxe. La vremea respectivă zona era înțesată de mulți mici negustori care în general evitau plățile către stat datorită aglomerației (cam la fel ca la fostul Siraj).
- Podu Roș – deși unii ar spune că această denumire vine de la faptul că în zonă erau multe cârciumi și bordeluri care aveau perdelele roșii și felinare de aceeași culoare, de fapt originea este mult mai simplă: balustradele metalice ale podului erau vopsite în roșu ca și acuma de altfel.
- Ciric – la fel foarte probabil vine de la unitatea de măsură ciric, care însemna un sfert de pogon (0.5 ha).
- Bucșinescu – numele cartierului provine de la Iordache Bucșinescu, spătar moldovean cu înclinații spre poezie care a locuit în zonă.
Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul