Despre greci numai de bine

13 iun.

Grecia este una dintre țările noastre preferate, drept dovadă ne-am petrecut concediul acolo de 4 ori. Primul nostru concediu de oameni angajați a fost în Grecia (în Corfu), iar ultimul concediu în doi a fost tot în Grecia (la Atena). Deci se poate spune că ne place și că o cunoaștem un pic.

Recunosc că suntem niște gurmanzi și că în concedii ne place să mâncăm bine și, mai ales, interesant. Testăm mâncăruri noi, produse autohtone și rețete care ne fac curioși doar după nume sau după o poză din meniu. Nu știu ce știți despre bucătăria grecească, dar pe noi ne-a încântat cam de fiecare dată. De la pește și fructe de mare proaspete, la gyros și mâncăruri mai grele cum sunt musacaua sau pastitio (un fel de lasagna), toate au fost delicioase (de cele mai multe ori, ca nimeni nu-i perfect).

Una dintre mâncărurile pentru care grecii nu sunt foarte cunoscuți este brânza. Toată lumea a auzit de feta, cred, dar aceasta nu este singurul fel de brânză grecesc. Pe lângă iaurtul grecesc care este delicios, grecii mai au câteva brânzeturi: anthotyroskefalotyrimizithra sau halloumi. Mai sunt și altele, noi nici pe toate cele de mai sus nu le-am încercat, dar cu prima ocazie o să vedem despre ce-i vorba cu fiecare.

În afară de salate sau ca aperitive reci, grecii mai și gătesc brânza. Saganaki este un fel de mâncare tradițional care înseamnă de fapt brânză prăjită sau făcută la grătar. În ultimul concediu am mâncat halloumi preparat astfel și ne-a plăcut atât de mult încât am gătit cu prima ocazie și acasă.

Din fericire, globalizarea ne ajută la întoarcerea din concediu să bisăm ceea ce ni s-a părut mai interesant. Halloumi este relativ ușor de găsit, de obicei în Carrefour, și uneori în Lidl. Saganaki deci nu e mare filosofie – tăiați o bucată de brânză grecească (halloumi, kefalotyri sau chiar feta) și prăjiți-o în tigaie (cu sau fără ulei) 3 minute pe o parte și 3 pe cealaltă.

Tot ușor de făcut și numai bun de mâncat într-o seară de vară este feta cu roșii la cuptor. E bună și caldă proaspăt scoasă din cuptor, dar merge și mai rece a doua zi. Puneți într-un vas antiaderent straturi alternative de feta și roșii tăiate felii, stropiți cu două linguri de ulei și o linguriță de oregano, acoperiți vasul și dați la cuptor pentru 30-45 de minute la 180 de grade.

Deschideți apoi un Mythos, ascultați o melodie și visați sau amintiți-vă de un concediu frumos :).

Poftă mare!

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.