Ce nu știai despre dansul pinguinului

16 oct.

Dacă ai fost la cel puțin o nuntă în ultimii 5-10 ani cu siguranță știi despre dansul pinguinului.

Ceea ce nu știi este că ”dansul pinguinului” nu este o creație românească după cum ai crede, ci o modificare al unui joc și a unei melodii finlandeze: Jenka. În România a ajuns prin versiunea lui grecească cel mai probabil, versiune numită „gianka”. Linia melodică a piesei românești este inspirată dintr-un cântec finlandez din anii ’50 pe care nordicii dansează jenka. Originea variantei românești se pierde în negura vremurilor (în jurul anului 2000) și este revendicată de mai multe formații și artiști printre care Hop Țop din Tămășeni, și tubistul Anton Giurgilă.

Apare și la americani pe la 1952 când este adaptat la un liceu din localitatea San Francisco și denumit ”bunny hop”. De aici Ray Anthony îl popularizează și apare prin diverse filme/seriale ca: Fresh Prince Of Bel Air,  Family Ties,  Everybody Loves Raymond, Cry Baby.

 

În 2014 se pare că e rândul arabilor să fie loviți de febra dansului pinguinului. Wall Street Journal a publicat o știre despre asta pe Youtube:

Arabii au scris și versuri dar nu prea le înțeleg.

Și o compilație de arabi foarte veseli dansând pe pinguinu’.

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

2 Replies to “Ce nu știai despre dansul pinguinului

  1. „Originea variantei românești se pierde în negura vremurilor (în jurul anului 2000) și este revendicată de mai multe formații și artiști printre care Hop Țop din Tămășeni, și tubistul Anton Giurgilă.”

    hmm, ai niste referinte?
    pentru eu de dansul pinguinului de la parintii mei stiu (sper sa nu ma insele memoria de tot), care mi-au povestit de el ca si de brasoveanca si de dansul raței, si alte treburi mai mult sau mai putin inteligente care se fac la toate nuntile. Nu era post-2000 ca in 2000 eram deja suficient de mare ca sa ma duc la nunti singura si parintii mei destul de in varsta ca sa ma trimita pe mine la nunti in locul lor si ei sa nu mai mearga. Pentru mine deci dansul pinguinului romanesc dateaza de pe vremea parintilor mei… motiv pentru care mi s-a parut tot timpul ciudat faptul ca se uita lumea la mine ca la pițipoance cand dansam pinguinul la nunta, eu convinsa ca respect o traditie transmisa din tati in fii iar ei convinsi c-am auzit de el la cancan.tv…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.