M-am obișnuit să însoțesc fiecare rețetă cu câte o poveste, să încerc să o așez în context și să-i fac o pregătire.
Rețeta de azi vine din dorința aproape permanentă de a varia felurile de mâncare acasă, nu prea mâncăm mai mult de două porții dintr-un fel și nici nu gătesc mereu același lucru doar din cauză că ne place. Cum și eu și Cosmin suntem fani ciorbițe, mereu caut rețete și idei noi. Acum că e vară, mă mai interesează rețete simple, să nu pierd mult timp cu pregătirea și să nu trebuiască păzite în bucătărie.
Ciorba a la grec nu înseamnă doar o ciorbă dreasă, cum am mai vazut prin unele restaurante. Poate fi de pui, de legume sau vită, dar trebuie să fie dreasă cu iaurt grecesc și acrită cu lămâie. Ca să fie chiar a la grec 🙂 .
Ingredients
- carne de pui (piept, pulpe, tacâm) - orice fel de carne e potrivită, dar recomand să fie și ceva cu os
- două lămâi
- un morcov
- o rădăcina de pătrunjel
- o țelină mică
- o ceapă
- un ardei gras
- o legatură de pătrunjel
- două linguri de orez
- un ou
- 200 de grame de iaurt grecesc (10% grăsime)
Instructions
- Se pune carnea la fiert cam în doi litri de apă.Pentru 5-6 porții de ciorbă am pus cam jumătate de pui. Mi-e greu sa zic câtă apă trebuie, că n-o masor niciodată și nu știu exact cât de mare e oala pe care o am. Se spumează bine carnea, eventual se schimbă prima apă.
- Se adaugă apoi legumele întregi, și se fierbe totul la foc mic. Mai completați cu apă dacă este nevoie.
- Când sunt fierte și carnea și legumele se scot din apă, se scurg și se lasă puțin la răcit. Sau puțin mai mult dacă sunteți ca mine și faceți ciorbele în mai multe ture (din diverse motive, nu dau nume 🙂 )
- Legumele se taie cubulețe, iar carnea se desprinde de pe os și se mărunțesște (cubulețe sau fâșii, după poftă). Aaa...și eu arunc ceapa, ca nu ne place așa de tare.
- Toate mărunțișurile astea se pun înapoi pe foc mic, se adaugă orezul, pătrunjelul tocat mărunt și zeama de la lămâi. În funcție de cât de acră vreți să iasă, puteți pune mai mult sau mai puțin suc de lămâie.
- Când a fiert orezul închideți focul și lăsați să se răceascu un pic.
- Între timp bateți oul bine și amestecați încet iaurtul. Apoi luați din oală câte un polonic de zeamă și adăugați-l încet peste ou, amestecând bine.
- Când temperatura din castron e aproape de cea din oala (cam după două-trei polonice), puneți amestecul obținut în oala cu ciorbă.
- Nu uitați să amestecați continuu în oală.
- Ciorba se servește caldă cu un ardei iute. Când o reîncălziți e important să nu o scăpați din nou la fiert, să nu obțineți o omletă.
- Poftă bună!