Scaun de lemn sau scaun de metal

20 feb.

Te duci la o terasă să bei o apă plată și vezi că sunt libere două mese: una cu scaune de metal și una cu scaune de lemn. Te îndrepți către masa cu scaune de metal, pui mâna pe scaun și îți dai seama că e cam rece așa că preferi să te așezi la masa cu scaune de lemn; par mai calde.

Dar afară este aceeași temperatură peste tot și ambele scaune ar trebui să aibă aceeași temperatură însă cel metalic pare mai rece. Oare de ce?

Transferul de căldură între două corpuri care se ating se întâmplă tot timpul dinspre cel mai cald către cel mai rece până când se ajunge la temperatura de echilibru. Atunci când atingi scaunul, mâna are 37 de grade, scaunul are 18 grade (hai să zicem că te duci la terasa în septembrie) deci căldura curge dinspre mâna ta către scaun.

Lemnul este un slab conductor de căldura pe când metalul este foarte bun conductor făcând rata de transfer să fie mult mai mare la scaunul metalic.

Atunci când atingi un corp extern ție (hihi) ceea ce simți nu este temperatura ci mai exact rata de transfer cu care pierzi/câștigi căldură. Asta face ca scaunul metalic să pară mai rece.

transfer-de-caldura

 

Să nu zici că nu nu ți-am zis!

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.