Săptămâni minunate II

21 apr.

După cum v-am promis într-un articol anterior, iată ce urmează după saltul categoriilor.

Înainte de toate, am uitat să precizez că săptămânile se numără de la data probabilă a nașterii, nu de la data efectivă a venirii pe lume. Și acum să revenim la subiect.

Săpt. 41-46 – Secvențe

Copilul învață să recunoască și să folosească fluxul evenimentelor și al relațiilor într-o perioadă de timp. Începe să construiască (o piramidă de inele, un puzzle de 3 piese), poate imita gesturi înlănțuite, arată cu degetul înspre obiecte, încearcă să își pună șosetele. Și poate trece din nou prin anxietatea de separare de părinți.

Săpt. 50-54 – Programe

Reușește sa perceapă o serie de secvențe ca formând un tot, și începe să facă din ce în ce mai multe lucruri: pune hainele în dulap, cere să fie îmbrăcat, conduce o mașină imaginară, te urmărește când faci treabă prin casă.

Săpt. 59-64 – Principii

Deja nu mai vorbim despre un bebelus, ci despre un copil mic (toddler) care începe să se familiarizeze cu regulile din jurul său. Experimentează cu propriile emoții, vrea să facă lucrurile singur (de ex. să mănânce singur), începe să facă planuri, să se joace imitându-și părinții, să negocieze și înțelege „al meu” și „al tău”. Ar putea dezvolta frici iraționale.

Săpt. 70-76 – Sisteme

Se dezvoltă conștiința copilului, el învățând să aplice principiile și regulile însușite anterior la situații reale. Știe ce este al lui, vrea și poate să își controleze corpul, își manifestă propria voință, dar începe să înțeleagă că mama și tata au viața lor. Vrea să comunice telefonic cu bunicii, are din ce în ce mai multe amintiri și poate pronunța din ce în ce mai multe cuvinte.

Sunt multe de scris despre fiecare salt mental în parte (semne care îți arată ce urmează, mai multe detalii despre abilitățile câștigate după fiecare perioadă, moduri prin care îți poți ajuta copilul să treacă peste aceste săptămâni grele și pentru el, nu doar pentru tine), dar intenția mea a fost doar să schematizez puțin noțiunile. Pentru cei curioși, există cartea Wonder Weeks, de Hetty van de Rijt și Frans X. Plooij, aplicația Wonder Weeks (pentru Android, Iphone și Windows Phone) și numeroase situri în engleză.

Din experiență, urmărindu-l pe Cosmin, aplicația calculează destul de bine perioadele însorite sau înnorate din viața noastră. Nu că nu ne-am da seama și singuri când e el mai mai plângăcios sau mofturos, dar măcar așa avem o explicație logică. Și ne mai liniștim un pic, pentru că știm că trece și Cosmin va fi un pic mai mare, mai jucăuș sau mai independent.

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.