Păstăi cu usturoi

11 iul.

Și ne-am întors și din concediul petrecut pe meleagurile italiene sătui (sau nu, dacă-l întrebi pe Cosmin) de paste și pizza și încă dornici (dacă mă întrebi pe mine) de pește și fructe de mare. Dar nici o grijă ne-am acomodat repede cu gătitul acasă și cu ingredientele noastre neaoșe și concediul deja începe să fie doar o amintire.

În blocul nostru stau multe bunici, ceea ce înseamnă că scara blocului e asaltată olfactiv aproape zilnic de cele mai felurite arome. Și săptămâna asta a mirosit din greu a vară, adică a ardei și vinete coapte, și chiar a zacuscă. În ciuda căldurii, care pe mine m-a cam oprit din gătit, vecinele noastre muncesc din greu cu legume de vară. Inspirată de mirosuri și de ziua mai răcoroasă, am pornit spre piață cu gândul la o salată de vinete.

Dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, și în loc de vinete m-am întors acasă cu păstăi. Unul dintre felurile mele preferate de când eram mică, păstăile cu usturoi îmi aduc mereu aminte de bunica mea. O băteam la cap zile întregi să facă păstăi, dar trebuia să aștept până când creșteau suficiente în grădină încât să ne ajungă pentru toți măcar de-o masă. În ziua cu pricina, clar o zi de post, luam o găleată și le culegeam împreună direct de pe arac. Urma apoi alesul, adică ruptul colțurilor, și spălatul în multe ape al păstăilor, și bineînțeles gătitul și mai ales…mâncatul. Acum pașii sunt mai puțini, trebuie să dau doar o fugă până la piață, dar nici păstăile nu mai au același gust ca în copilărie…

Ingrediente

  • 1,5 kg păstăi late
  • 3-4 linguri de ulei
  • sare după gust

Mod de preparare

După cum vă scriam și mai devreme, păstăile se curăță –  se rup colțurile și ațele (în cazul celor trecute prin viață) și se spală bine. Dacă aveți o oală mai mică rupeți-le bucăți mai mici. Mie îmi place să le las întregi, pentru că oricum se micșorează la gătit și așa nu se fac piure.

Într-o oală încăpătoare puneți păstăile, 2-3 căni de apă și o lingură de ulei. Apa ar trebui să acopere cam jumătate din cantitatea de păstăi. Se acoperă oala cu un capac și se lasă totul la foc mic cam o oră, până fierb bine. Se amestecă din când în când să aibă timp să se sature de apă și păstăile de deasupra.

Când sunt fierte, dacă vi se pare că este prea multă apă, mai puteți scurge. Ideal ar fi să mai rămână câteva linguri de zeamă. Adăugați sare după gust și încă două linguri de ulei. Amestecați și mai dați într-un clocot.

Eu personal nu pot să mănânc felul ăsta de mâncare decât într-o singură combinație: fierbinți, cu mămăligă și mujdei de usturoi. Sunt delicioase și pentru mine au gust a vară :).

Poftă bună!

 

 

 

 

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

One Reply to “Păstăi cu usturoi”

  1. Pingback: Pilaf de mei și păstăi din grădina bunicii – Cătălina - Despre una, despre alta...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.