Fail fast, fail often – lecție învățată de la Motorola

14 aug.

Una dintre cele mai importante lecții pe care toți managerii trebuie să o învețe e fail fast, fail often

Unul dintre exemplele concludente este Motorola care pe la sfârșitul anilor ’80 au fost pionerii telefoniei mobile prin proiectul care se numea Iridium. Ideea era construirea unei rețele de 66 de sateliți care să ofere acoperire oriunde pe pământ. Proiectul a costat $5 miliarde iar după faliment a fost vândut cu doar $25 milioane.

Ignorând faptul că piața este într-o continuă schimbare, s-au apucat de treabă fără a mai consulta între timp piața, iar 13 ani mai târziu și-au dat seama că nu prea au cum să aibă clienți. Mai exact apogeul lor a fost aproape 50.000 de clienți. Între timp rețelele de telefonie GSM au crescut ca un Făt Frumos făcând tehnologia propusă de Motorola obsolete. După vreo câtva timp au și declarat falimentul. Două mari dezavantaje erau prețul pe care clienții trebuiau să îl plătească: peste 1,5$/minut și dimensiunea telefonului Iridium: cam cât o cărămidă. De asemenea pentru a avea semnal trebuia să ieși din casă pentru că funcționa asemănător cu GPS-urile din ziua de azi.

Dacă Motorola își proiecta ciclul de dezvoltare luând în considerare mai des piața și faptul că s-ar putea să nu fie bună tehnologia, ar fi ajuns mai devreme de $5 miliarde la concluzia că nu prea are cum să meargă.

Partea bună a afacerii e că cei care au cumpărat-o au ajuns la 100.000 de clienți, au făcut redesign la telefoane și chiar au și un mic profit.

Fail fast, fail often” poate fi aplicat oricărei activități. Cu cât mai repede iți dai seama că greșești, cu atât mai repede poți corecta. Știu, pare puțin paradoxal că suma eșecurilor poate fi un succes. Atât timp cât procesul de R&D este în sincronizare cu clientul final al produsului și primești feedback constant, posibilitatea unui eșes tardiv scade fulminant. Tocmai pe ideea asta se bazează și metodologia Agile (cu diversele ei implementări) care nu este concepută doar pentru a fi aplicată proiectelor software, ci unei arii mult mai mari. De fapt oricărui proiect, de la cele software până la construirea unei clădiri sau crearea unei noi autostrăzi (de parcă la noi în țară metodologia ar fi o problemă…).

Morala: Eșecul face parte din viață și nu ar trebui să ne fie frică de el. Cum ar spune cineva: Eșecele e bune.

 

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.