Efectul Flynn

25 mart.


Mai toată lumea este familiară cu testele IQ – le-am facut în școală, în facultate și ne lovim de ele chiar și la unele interviuri. Cu toate acestea, există destul de multe discuții în jurul lor, mai ales pentru că nu se știe cu exactitate ce anume măsoară (s-ar părea că testele IQ cuantifică o inteligență generală, care este corelată într-o oarecare măsură cu „succesul” de-a lungul vieții, însă nu în totalitate).

Însă, un aspect și mai interesant este că pe parcursul ultimului secol s-a observat o creștere a scorurilor la testele IQ – astfel dacă bunicii noștri ar da un test curent, ar lua cam 70-80 de puncte, cam pe la limita a ce se consideră „slow”. Această creștere a fost denumită efectul Flynn, după numele celui care l-a descoperit, un contemporan pe care îl regăsiți mai jos expunându-și observațiile.

Explicația în linii mari ar fi că bunicii noștri erau obișnuiți să gîndească într-un mod strict pragmatic iar imaginația lor era limitată la lucruri concrete din jurul lor. De exemplu, dacă i-ai fi cerut unui om prin anii ’30 să-și dea cu părerea despre cum se deplasează un unicorn, ar fi zis că habar n-are pentru că n-a vazut unul vreodată și că vrea și el ce-ai fumat tu. În schimb, sunt sigură că majoritatea oamenilor din ziua de azi ar găsi nenumărate moduri mai mult sau mai puțin ortodoxe de deplasare pentru bietul unicorn.

Așadar, pe parcursul timpului am devenit din ce în ce mai buni la a jongla cu noțiuni abstracte, și n-avem nici o problemă să ne imaginăm fel de fel de lucruri (presupunând că nu suferim de nici o problemă mentală). Splendid! am putea zice, suntem toți niște mici genii în devenire. Însă, în sine, abilitatea de a raționa despre concepte abtracte nu ne garantează nimic. Da, am putea să ne folosim superputerile pentru a inventa și a descoperi 1001 de lucruri noi și interesante, doar că asta presupune lucru în echipă – destul de greu de făcut, în special la nivel extins. Mai ales că nu știu să existe vreun Efect Flynn și pentru inteligența emoțională.

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.