De vreo 2-3 ani, în fiecare toamnă, Felix își aduce aminte de niște ciuperci pe care le mânca în copilărie, și anume zbârciogii. Din păcate pentru el, zbârciogii sunt ciuperci de primăvară și pofta i-a cam rămas nesatisfăcută. Săptămâna asta însă, a fost pe fază și a reușit să facă rost cam la timp, că deja mă gândeam că zbarciogii există doar în amintirile lui.
Povestea ciupercuțelor e simpatică: după ce a văzut o poză pe Facebook la o prietenă din Ceahlău, Felix a sunat-o pe mama lui (care e plecată din țară) și a făcut „comandă” de ciuperci. Telefonul fără fir a funcționat, și a doua zi un vecin din Ceahlău a trimis prin maxi-taxi o sacoșă de zbârciogi înspre Iași. Așa că a trebuit să-i studiez și să-i gătesc.
Ingrediente pentru 2 porții
- 2 dorade
- 500 g zbârciogi
- 50 g unt
- 50 ml vin alb
- sare, piper
- germeni de creson (pentru servit)
Mod de preparare
Doradele curățate și spălate se sarează și se piperează după gust. Nouă ne place dorada cel mai mult pe grătar – e simplu și rapid de făcut și este și foarte bună (și dorada are o poveste, dar o să v-o spun la altă rețetă). Apoi se pun la grill cam 8-10 minute pe fiecare parte. În funcție de cât de mari sunt, pot fi lăsate mai mult sau mai puțin. Pielița ar trebui să fie crocantă, iar carnea moale și suculentă.
Zbârciogii se spală bine și se pun în tigaie fără adaos de ulei sau alte grăsimi. Se fierb la foc mediu până se evaporă toată apa pe care o lasă încă de la început. Apoi se adaugă untul și se amestecă până când se topește. Urmează vinul și, la final, sare și piper după gust.
Toată treaba se servește caldă, cu ceva germeni de creson presărați pe deasupra (pentru gust și ornament).
Pofta bună!
P.S. Zbârciogii sunt delicioși.