Un team leader bun poate face diferența între proiecte reușite sau proiecte eșuate. Dar ce face diferența între un TL bun și unul nu chiar bun? Sunt multe aspecte dar mai jos am reliefat unele pe care eu le consider esențiale pentru a-ți duce la capăt cu succes proiectele pe care le desfășori în echipă. Pe lângă succesul proiectelor respectarea punctele de mai jos îți vor crește rata de retenție a colegilor de echipă și dezvoltarea lor în carieră.
- Ascultă. Păstrează un raport corect între ascultat/vorbit.
- Ia decizii și nu amâna luarea lor. Deciziile conduc către acțiuni care la rândul lor conduc către rezultate.
- Fii clar referitor în ceea ce trebuie realizat.
- Nu ezita să delegi responsabilități.
- Fii un model de urmat pentru echipă.
- Nu juca teatru ci fii natural.
- Pune-te în locul coechipierilor (nu, nu la propriu). Încearcă să le cunoști punctele forte, punctele slabe și cum pot fi acestea folosite pentru atingerea scopurilor.
- Fii responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă în cadrul echipei
- Încurajează discuțiile (constructive) în cadrul echipei și integrează-i și pe cei mai emotivi.
- Ușurează trecerea peste obstacolele pe care le pot întâmpina colegii de echipă și fii cât mai proactiv pe tema asta.
Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul
Un checklist destul de High Level si pe fiecare item in parte se poate scrie cate o carte 🙂
Dar e un subiect care imi place, asa ca simt nevoia sa ma bag si eu putin in seama.
La capitolul asta, cum sa fii un TL bun as recomanda si urmatoarele:
Incearca mai intai sa vezi daca te identifici cu leadership-ul si nu doar simpatizezi cu pozitia respectiva sau cu ideea care e bagata parca in mintea tuturor, mai ales la noi, ca scopul in cariera e sa ajungi intr-o pozitite de Team Leader.
Un lider se identifica indiferent de pozitie si de multe ori poate aduce mai multe beneficii echipei chiar din alta pozitie decat din cea oficiala de TL.
Important e sa-ti gasesti puctele tale forte si sa te axezi in directia aia, nu sa devii un team leader care trebuie sa lucreze la punctele sale slabe pentru a se adapta la o pozitie de team leader.
Deci, cum sa fii un team leader bun, as zice: identifica mai intai daca pe acest gen de pozitie te incadrezi cu punctele tale forte, sau natural as zice.
Apoi, daca te-ai identificat intr-adevar acolo, si ai aceasta pozitie, aplica acelasi principiu oamenilor de care ai grija – plaseaza-i in locul unde se simt cel mai confortabil, foloseste aturile fiecaruia, nu te focusa pe imbunatatrea punctelor slabe (bineinteles ca la unele se poate lucra inca, dar focusul prioritar tb sa fie pe punctele forte ale fiecaruia si utilizarea/exersarea acestora) – asta creeaza o echipa de elita pe care te poti baza.
Deci la punctul 7 nu as zice „incearca”, as zice ca asta e datoria de baza a unui team leader – sa creeze echipe performante prin intelegerea perfecta a punctelor forte si slabe ale fiecaruia, si mai mult, viziunea despre cum pot obtine rezultate maxime din acestea.