Criterii de apreciere ale unei persoane

24 oct.


Ce citește persoana
Curiozitatea intelectuală se manifestă foarte pregnant prin citit. O persoană care citește este de obicei la curent cu ultimele noutăți, are o gândire laterală dezvoltată și găsește mai ușor soluții la probleme, are o cultură generală mai bună și per total are o gândire mai profundă. Bineînțeles, prin citit nu mă refer la răsfoirea Cancan, Libertatea, Sanda Brown.

Ascultă mai mult decât vorbește
Puterea de a-ți exprima și eventual impune cu ușurință ideile este foarte importantă însă trebuie observat raportul dintre vorbit/ascultat. Dacă acest raport nu este undeva pe la jumătate pentru a aprecia respectiva persoană trebuie să te întrebi ”de ce?”. Dacă e mai mult tăcută asta se datorează faptului că este o persoană emotivă sau nu e interesată de ceilalți? Dacă e o persoană care vorbește mai mult decât ascultă atunci s-ar putea să ai de a face cu o persoană impulsivă.

Este o persoană care consumă sau dă energie celor din jur
Din păcate există oameni care pe unde trec ori consumă energia celor cu care se întâlnesc ori lasă în urmă o umbră de ”energie negativă” iar aceasta din nou influențează mediul de lucru. La polul opus sunt cei care au talentul de a ridica moralul oricui, de a evidenția părțile bune ale situației. Aceștia de asemenea pot avea o discuție postmortem constructivă chiar dacă proiectul a eșuat (vezi și ”Eșece anteriore”).

Acționează sau reacționează
Multe persoane atunci când sunt puse în fața unui task nou intră în defensivă și privesc circumspect situația. Alte persoane ar fi mult mai responsive și ar începe mult mai repede treaba. De obicei a doua categorie este apreciată dar trebuie avut grijă și dacă respectivele persoane pot intra în profunzimea problemei sau doar se aruncă cu capul înainte.

Laudele sunt autentice sau lingușitoare
Aici ar necesita un întreg articol, dar am să încerc să sumarizez. Foarte puținor oameni cu capul pe umeri le plac lingușitorii dar schepsisul aici este să poți să îți dai seama că laudele pe care le face sunt pe merit sau urmăresc vreun alt scop. Oamenii valoroși nu simt nevoia de a adresa laude inutile atât celor de mai sus, nici celor de mai jos.

Analizează-i partenerul de viață (prietenii)
Știu, nu sună destul de frumos dar atât timp cât alegerea partenerului de viață se face conform valorilor personale, această alegere poate reflecta mult din personalitatea respectivilor. Vorba aia: cine se aseamănă se adună.

”Airport test”
Nu am găsit o traducere bună pentru ”airport test” așa că am lăsat în engleză. Destul de simplu: ai petrece cu respectiva persoană câteva ore într-un loc din care nu poți pleca? Aceeași situație se poate reflecta în realitate când zilnic ai de petrecut câteva ore cu aceeași oameni care, dacă nu sunt destul de plăcubili, afectează mediul de lucru.

Se autocunoaște
Există persoană foarte bune în ceea ce fac însă nu își cunosc adevărata valoarea și asta îi determină să fie eventual timorați, să considere că alte persoane sunt mai bune decât ei pe respectivul domeniu deși nu este adevărat, etc. Una dintre premisele de a fi un lider bun este să te auto cunoști – să îți știi punctele forte, cele nu prea forte și să ai puterea de a le accepta pe cele forte și de a le corecta pe cele nu prea.

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

One Reply to “Criterii de apreciere ale unei persoane”

  1. Pingback: Efectul Dunning–Kruger — Felix Vătuiu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.