Afișe pe stâlpi 1

15 sept.

În peregrinările mele cu bicla prin oraș (și nu numai), un lucru pe care l-am observat este că o parte din urâțenia orașului este dată de afișele care sunt lipite cam peste tot: fie stâlp, stație de autobuz, gard, clădire și alte alea, alea. Din păcate fenomenul este destul de extins și observ că nu este cam nimeni care să facă vreo ceva. Nu sunt sigur exact cine ar trebui să se ocupe cu chestia asta, însă conform legii 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, art.15 și 22, este interzisă amplasarea mijloacelor publicitare în următoarele situații:

  1. spații verzi și arii naturale protejate
  2. în locurile de joacă
  3. pe clădirile reprezentând sedii ale autorităților și cele aflate în stare de deteriorare
  4. pe arbori, obiecte de artă monumentală, monumente istorice
  5. pe zona carosabilă, în interiorul intersecțiilor, pe parapetele și pereții pasajelor rutiere, autostrăzi (noroc că n-avem)
  6. pe stâlpii de susținere a elementelor de semnalizare rutieră
  7. stâlpii de telecomunicaţii şi/sau electricitate, instalaţiile de iluminat public, instalaţiile de semaforizare.

Din ce am mai citit pe net, cel puțin în București, primăria s-a decis să dea amenzi firmelor care lipesc afișe pe stâlpi (mai ales că acestea își trec datele de contact, normal), iar amenzile sunt in jur de câteva mii de lei. Oare cum ar fi să se întâmple asta și în Iași? Și rezolvarea este destul de simplă și ar aduce venituri frumușele la bugetul local: o echipă de gardieni publici să se plimbe prin oraș, să facă poze pentru a avea dovezi și imediat după –  amendă (sau în prima fază doar atenționare).

Văd ca unii chiar se și laudă cu dexteritatea pe care o au la lipit afișe pe stâlpi:

Acuma stau și mă gândesc ca simplu consumator, dacă vezi un afiș de ăsta pe stâlp, chiar îl citești? Oare chiar funcționează reclama de genul ăsta sau pur și simplu se merge din virtutea inerției pe linia aceasta?

Mai jos este o mică listă documentată într-o scurtă plimbare cu bicla pe Copou.

 

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

One Reply to “Afișe pe stâlpi 1”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.