Adoptă un ș

9 apr.

De când am început blogul am încercat în fiecare articol să scriu cu diacritice pentru că așa mi se pare normal să fie în comunicarea scrisă în limba română. Deși la început poate părea un pic peste mână cu timpul devine natural și ușor.

Ok, în celelalte medii de comunicare (FB messenger, Skype, sms) recunosc că nu folosesc diacritice pentru că mi-e lene și din punctul meu de vedere nu este necesar iar tehnic uneori imposibil (de exemplu tastatura de pe telefon nu are caractere diacritice). Pe blog sau în alte locuri de genul ăsta nu ești în general presat de timp pentru a scrie repede deci poți să pierzi câteva secunde din viața ta pentru asta.

O inițiativă care mi-a plăcut (deși sunt sigur că nu va schimba vreo ceva) este Adoptă un ș și moto-ul ei este Pentru că limba română fără diacritice nu „face” sens. De ce să folosești diacritice?

Soc sau șoc? Cocos sau cocoș? Razi sau râzi? Hai să eliminăm confuziile. Noi credem cu tărie că diacriticele fac limba română mai clară și mai frumoasă – pe scurt, o fac să fie ea însăși. Oare merită să-i furăm 5 litere? Hai să punem diacriticele înapoi în limba română!

P.S. nu știu cum au făcut ei ca în adress bar să apară ș în loc de s…

Nu fi egoist, dă mai departe să ajungă la tot poporul

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.